Genovese Pesto este sosul original de pesto, este considerat cel mai bun și are marca proprie. Ca produs tipic al regiunii Liguria, a fost marcată de PAT (Produs alimentar tradițional) de către Ministerul italian al Alimentației și Agriculturii. Producătorii, artizanii și furnizorii de produse alimentare au solicitat un simbol al mărcii comerciale pentru a da pesto-ului un loc de onoare în rândul alimentelor regionale. Având marca comercială implică, de asemenea, respectarea legislației riguroase și garantarea calității ridicate a tuturor ingredientelor utilizate.
Unii diferențiază modul în care este etichetat, dar sa convenit că, atâta timp cât se respectă legislația, pesto Genovese poate fi numit în diverse moduri. Deci, poate fi etichetat pesto alla Genovese mai degrabă decât pesto din Genova (Genova), dar dacă este marcă înregistrată puteți fi siguri că ați cumpărat un sos minunat.
Sos de pesto din Genovese: un pic de istorie
Există o mulțime de sosuri asemănătoare cu pesto, iar în timp reteta originală sa schimbat și a evoluat, dar primul sos de pesto cunoscut se află încă din anii 1200, iar în Franța găsiți un sos numit Pistou, care este foarte asemănător cu cel italian versiune.
Sosul de pesto din Genovese: de ce este unic
Ingredientele fac ceea ce face sosul tradițional de pesto Genovese atât de unic, una dintre principalele cerințe este aceea că trebuie să conțină frunze de busuioc provenind din regiunea italiană Liguria (cunoscută și ca Pra basil – Pra este o zonă din Genova, unde planta este cultivată ). Acest busuioc particular are frunze mai mici, în formă de ovală și nu este aceeași nuanță de verde ca frunza medie de busuioc. Alte ingrediente includ uleiul de măsline extra virgin din Liguria, nuci de pin italian, usturoiul Vessalico (acest catel de usturoi are o aromă intensă și se cultivă lângă Imperia), brânză Parmesan (condimentată timp de cel puțin 30 de luni), brânză Pecorino (soiul Fiore Sardo) , sare de mare rosie.
Sos de pesto de genovese: reteta
Pentru a fi adevărat, nici unul dintre ingredientele menționate mai sus nu poate fi ratat sau schimbat. Ar trebui să folosiți un pistil și mortar de lemn pentru a zdrobi ingredientele, aceasta trebuie făcută într-o anumită ordine:
- Cuișoare de usturoi, câte unul la fiecare 30 de frunze de busuioc
- Busuioc frunze (spălate și uscate anterior)
- În timp ce adăugați busuioc presărați sare de rocă (acest lucru va ajuta la măcinarea frunzelor de busuioc)
- Vasul și sarea trebuie să fie zdrobite prin utilizarea unei mișcări de rotație (apăsați în jos cu pistilul și întoarceți mortarul)
- Imediat ce frunzele de busuioc începe să lichideze, adăugați nucile de pin
- În acest moment adăugați cele două brânzeturi diferite; două treimi de parmezan și o treime Pecorino
- Odată ce toate ingredientele s-au amestecat se adaugă uleiul de măsline.
Uleiul de măsline are proprietăți antioxidante, unii oameni din Genova preferă să nu adauge brânză la amestec, în loc să o presară peste paste chiar înainte de a pune sosul deasupra. Amintiți-vă că un sos bun de pesto funcționează uimitor de bine ca un condiment în sandwich-uri, topping pe pizza sau amestecat cu sos de roșii pe paste făinoase.